>Ultimul articol

>

INTRODUCERE

Pentru concursul PCNews. Gata. C’est fini. Ar trebui sa vorbesc din nou despre AMD. Si sa subliniez principalele avantaje ale produselor AMD dupa schema data pe site:

Exemple de produse pe categorii:
– ale procesoarelor – precum cele din seria: AMD Phenom X3 sau Phenom X4;

– ale placilor video – precum cele cu procesor grafic din gama: ATI Radeon HD 4800;
– ale placilor de baza – precum cele cu chipset AMD 790FX sau 790GX;
– ale laptop-urilor – precum cele cu placa video apartinand seriei: ATI Radeon™ HD 3000″.
Comentati-le, adaugand exemple concrete din magazinele online din Romania.

Pentru ca deja intuiesc ca n-am sa castig, deoarece am aruncat un ochi prin clasamentele alea intermediare si desi ma tin bine, n-am cum sa concurez cu cronici de oameni pasionati de IT (lucru care am sperat ca nu va conta; m-am inselat), am sa dau regeste cu mucii in fasole.

Vreau sa fie foarte bine inteles de la inceput ca nu vorbesc doar cu domnii de la AMD si ca aceasta este o discutie generica.

Ready?

Bon.

PARANTEZA RECALCITRANTA. GRAB A BEER.

Iau acest articol si drept ocazie de a vorbi pe sleau cu clienti de advertising (ceea ce sponsorii concursului si sunt, in a manner of speaking), lucru pe care nu l-am putut face pana acum la serviciu pentru ca reprezint o firma si nu pot spune lucruri care nu stii cum sunt percepute si cum se transforma ele in consecinte asupra agentiei la care lucrez. Sau pot sa o fac, dar nu am cohones necesare. Poate pentru ca sunt femeie. Poate, zic…

Asadar. Dragii mei, cand cereti creativitate, n-o mai ingraditi cu specificatii tehnice. Scoateti in fata un atribut transformat in beneficiu, pe care bloggerul dumneavoastra favorit sa-l prelucreze asa cum stie mai bine. Daca produsul chiar nu are un atribut diferentiator (ceea ce se intampla de cele mai multe ori) o dam din condei. Promovam ceva ce nu s-ar gandi nimeni sa promoveze. Sau umblam un pic la target si in gadilam in punctul in care se gadila cel mai tare. EXEMPLU – Cereti ca bloggerul sa scrie un articol in care sa se arate ca procesoarele AMD sunt cele mai … galbene de pe piata. Ca AMD inoveaza la fiecare 3 minute. Sau cu jumatate de secunda mai rapid decat INTEL. Ca numele AMD e mai frumos decat ala INTEL, care suna un pic arogant. Sau ca se adreseaza oamenilor cu simtul umorului. Sau ca se potrivesc de minune gospodinelor care gatesc in timp ce stau pe messenger.

Bon, mai departe.
Sa spunem ca pledoaria mea in favoarea lui good old USP si good old targetare n-a functionat,ca vreti revolutie si inovatie totala, fuck advertising, fuck classic marketing, fuck sales, fuck everything. Sa producem buzz si atat. Sa zicem ca in acest context doriti totusi sa regasiti cumva inserate in articol toate acele specificatii tehnice devalma si pentru toata lumea, si ca un blogger cu adevarat maiastru, magicianul magicienilor, omnipotentul blogosferei va reusi sa scrie articolul genial, perfect, care sa-i permita sa-si pastreze audienta ce nu-l va mai considera ipocrit pentru ca insira un carnat de date tehnice ce put de la o posta a publicitate, care il va imbogati(pentru ca dumneavoastra veti plati) si care va va aduce dumneavoastra, dragi clienti, vanzari halucinante si un branding sa-l pomeniti. [pauza de respiratie]. Sa zicem. Atunci trebuie sa luati in calcul faptul ca acel blogger este foarte posibil sa nu fieTOTUSI atat de omnipotent/ omnistient, si sa nu stie care sunt avantajele procesorului x, rotita universului, cheia galaxiilor. (in cazul asta poate ar fi trebuit sa stabiliti profilul participantilor ca fiind oameni cu cunostinte SOLIDE IT). Sau poate ca bloggerul nostru, baiat descurcaret fiind (sau fata, pace pe pamant!) va gasi ceva informatii, facand un mic research pe cont propriu -dar chiar si in cazul asta s-ar putea sa nu iasa chiar ce doriti. Google-ul nu e asa tare cum se crede, iar wikipedia e plina de capcane si dezinformari. Plus – daca un cititor de blog vrea sa afle ce spune wikipedia despre AMD sau Asus sau nu stiu ce alt device/ item/ matrapazlac, atunci VA CAUTA DIRECT PE WIKIPEDIA.

Ar mai fi o solutie. Experimentala, cam cum a incercat BitDefenderu-ul. Dati in trial laptopuri, componente, routere, whateva’ -si puneti oamenii sa scrie despre experienta asta. Dar daca tot o faceti, incercati sa nu fiti ipocriti si sa nu-i taxati pentru sinceritate. Ce semeni, aia culegi. Si fiti constienti ca un feedback corect face intotdeauna mai mult bine decat rau. In primul rand – interactivitatii care inlocuieste advertisingul – poate stiti deja ca suntem in secolul in care consumatorul face contentul si nu mai consuma ce i se baga pe gat cu furca unsa cu miere. In al doilea rand dumneavoastra, care veti sti ce sa reparati, unde si cum.

Presupunand ca ne aflam la o discutie face to face, si dumneavoastra imi spuneti ca totusi cu putina grija si talent se pot misca muntii din loc, atunci as dori sa inteleg punctajele maxime date de majoritatea sponsorilor articolelor pur tehnice, scrise corect si magulitoare. Si atat. Cronici lungi si detaliate de produs, pe care le puteti comanda LA ORICE ORA oricarui om care stie IT si stie sa scrie corect romaneste. Si pe bani mai putini. Nu era nevoie de un concurs in blogosfera pentru asta… Sa fim seriosi…

INAPOI LA AMD-UL NOSTRU

Revenind la articolul pe care ar fi trebuit totusi sa il scriu, macar din onoare, poate ar trebui sa spun ceva despre AMD. Am sa spun. Ce spune fluxul general de opinie? Ca AMD e mult in spatele INTEL si ca o sa cam ramana acolo. Nu va place asta? Imi pare rau. E realitatea. Ce pot eu sa fac ca sa va ajut si ca sa promovez produsul cu informatiile pe care (nu) le detin despre el? Pot spune audientei mele ca eu n-am avut niciun fel de problema, vreodata cu produsele AMD de care m-am ciocnit. Ca scriu acum, as we speek, de pe un AMD. Ca n-am simtit vreodata superioritatea INTEL si mai mult, ca INTEL ma enerveaza crunt pentru ca e in MAC-ul meu de la serviciu (il paraziteaza cum s-ar zice), care astfel este pangarit, nemaifiind tocmai un MAC. Ca am senzatia ca AMD sufera de sindromul “ratusca cea urata”, care nu e neaparat mai urata dar are un complex si e perceputa intr-un fel. De vor sa devina produse populare, mai populare decat Intel, e foarte posibil ca blogosfera sa fie un mediu ok de folosit. Dar foarte atent la cum. In niciun caz prin descrieri sterile. Gimme a break! Chiar citeste cineva un articol care spune “am auzit de la prietenii mei ca AMD e ok”? Mi-am cumparat ieri o placa de baza cu chipset AMD 790FX care merge struna! (ca doar tu, cititor al blogului meu, de aia intri aici, ca sa citesti niste cifre/ litere care nu iti spun nimic, si n-ai citit in viata ta advertoriale). Sau – daca il citeste, il ia in serios? Nu stiu ce sa zic. Dar da bine la punctaj…

Mai mult de atat? Nu stiu. Pot da copy-paste de undeva, pot traduce un articol si combina inca vreo 3 din engleza si franceza, traducandu-le si reinterpretandu-le. Dar nu vreau sa fac asta. Vreau sa vorbesc sincer, pe blogul meu, pe o tema data. Si asta fac.

Daca fac un imn placii video AMD cu procesor grafic din gama: ATI Radeon HD 4800 credeti ca e ok? Folosim orchestra de greieri si punem si un pop-up cu imaginea placii (care e mai mult decat o … placa, nu?) cat sa devina complet enervant… si gata. Lumea va iubi AMD, fetele vor suspina adormind cu placa sub perna (aia video, nu aia de indreptat pleata) iar bajetii vor strange in palma o pietricica si-si vor promite ca din primul salariu isi vor lua si ei un atiradeonhd4800.

Pfiuh.

EPILOG

Va multumesc mult pentru atentie. Sper ca acest articol sa nu ajunga doar la sponsorul AMD. In definitiv, a avut “ghinionul” (pentru care ma va taxa, sunt convinsa de asta. probabil voi lua 10 puncte – alea minime, pentru prezenta; poate iau chiar 20, ca am pus linkuri acolo, la produse) sa pice la rand pentru ultimul meu articol.

Si inca o mentiune – nu suport luzarii care se plang. Nu-s unul dintre ei. (de fapt punctajele mele sunt, in majoritate mari. Nu ma plang ca as fi fost nedreptatita, asta ar fi culmea. Doar ca mi-as fi dorit sa vad mai putin entuziasm hei-rupist la articole scrise in legea “x e cel mai bun calculator, l-am intrebat eu pe fratele meu si asta mi-a raspuns” – asta e pe model de spot radio PROST, iar aici vorbim despre internet – fara CNA, fara cenzura, fara jene triste. Vorbim, nu dam cu parul). Asta e motivul pentru care nu las comentarii in care sa sustin vrute si nevrute, sa contest punctajele (ar fi culmea, sunt in primii 3) sau sa ma dau cu curu’ de pamant. Nici pe departe. Chiar cred ca intentia din spatele acestui concurs a fost una foarte ok. Incerc doar sa ridic niste semne de intrebare – gen – poate ar fi trebuit ca acest concurs sa se adreseze doar blogurilor de profil? Pentru ca singura ipoteza in care concursul ar fi castigat de un altfel de blog, este convertirea lui in blog de profil. Mai mult sau mai putin. Ceea ce presupun ca nu este intentia organizatorilor. Fiecare blog are o audienta, are (in cazurile fericite) un stil si cele doua – audienta si stilul – ar trebui respectate. Si revenind la aceasta ipoteza, criteriile (oarecum previzibile) aplicate de juriu sunt … inechitabile. In rest – nu-s mai buna decat altii si nici mai proasta. Hai noroc, si cand ne-o fi mai rau, asa sa ne fie!

Sunt rea ma, rea.

Aici se incheie saga pcnews.

Andreea?