Dragă Electric Castle,

11412135_1015205085164119_3011316208959466676_n
Ce mai faci? N-am mai vorbit demult. Mai exact de când ți-am dat mesaj privat să-ți zic că noi plecăm acasă și că sperăm să putem ieși pe la poarta aia – știi tu care, aia de la parcare, pe care nu prea aveam voie să ieșim (așa că trebuia s-o luăm de-a dreptul prin nămol cu cort, bagaje, genți și să ocolim mai bine de un kilometru întreg castelul când mașina se afla, fără exagerare, la 50 m de noi – bine că n-ați dat voie cu companioni animali, că le mureau câinii oamenilor, înecați în noroi!).

Nu vreau să încep totuși așa dramatic și prăpăstios. Ți-am fost fidelă grupa mare și chestiile astea nu se șterg așa, cu buretele. Mi-a plăcut de-am înnebunit prima ediție Electric Castle. A fost bine și la a doua, deși sunt bătrână și aglomerația nu-mi face bine. Da’ a fost bine, mă! Bine de tot! Unde altundeva în România am mai fi văzut noi lucruri cu gust chiar și acolo unde bugetele n-au fost așa mari? Toalete multe și curățate zilnic? Oameni care lasă campingul curat? Apă caldă la duș? Cozi moderate și mici la băutură? Unde?!

D-aia, de altfel, am luat și bilete la a treia ediție. Că ne-a plăcut și deși grămezile de nume de DJ nu mai sunau la fel de ,,appealing” pentru o bătrânică ca mine ca pentru adolescenții din 2015, am zis că mergem pentru experiență și pentru headlineri.

Băi, mare ghinion ați avut cu ploaia aia. Dar trebuie să vă gândiți că ați avut și mare noroc, pentru că dacă ploaia se întâmpla la prima ediție, Electric Castle murea în fașă. N-am mai fi stat acum la bârfă, cum ar veni. Deci no, să fim optimiști.

Să revenim la începutul discuției. Am vrut să plecăm vineri. N-am plecat. De ce? Păi pentru că mașina nu prea putea fi scoasă din noroi și pentru că ni s-a făcut foame. Așa că ne-am dus în sat să mâncăm ceva fără să ne mozolim până la genunchi de noroi și să cugetăm la ce e de făcut. În cele din urmă, ca-n bancurile cu proști, am rămas, na. Că am băut și-o bere. Și s-a oprit ploaia, și mă rog… am rămas, nu? Că doar oamenii mișto se distrează pe orice vreme – și noi nu vrem, doamne-fere, să fim heitări sau ceva. Vrem să fim mișto, deci rămânem, strângem din dinți și sperăm că nu mai plouă. Și de distrat ne-am distrat, nu zic nu. Nu-mi pare rău că am venit. Unde naiba mai bifam eu așa experiență, doamne?! Mi s-a redefinit ideea de nămol, am aflat cum era în primul război mondial, am înțeles cum a fost cu Sinan Pașa! (și, ca să nu mânii pe nimeni, pentru că n-am ajuns chiar primii, am prins loc fix lângă scena Red Bull, departe de mlaștină, adică am putut dormi afară din glod).

Dar să-ți zic de ce îți scriu? Hai să-ți zic. Mă, mă bucur că a ieșit bine până la urmă. Ați găsit soluții, ați acționat, ploaia s-a oprit, lumea s-a distrat. Chestiile făcute de voi acolo erau super frumoase, hai că a ieșit bine. Mă, dar mă supără că acum nimeni nu-și asumă niste greșeli. Și eu o să vă zic care au fost alea:

1) Voi nu v-ați asumat DELOC că plouă. Ați zis hai să vedem, n-o ploua așa rău. Și dacă e să plouă rău, vedem atunci ce facem.

Greșesc? Poate. Dar să vă zic cum s-a văzut de la noi. Soluțiile cu care ați venit au fost găsite vineri. Ceea ce înseamnă că nu erau pregătite în avans, așteptând doar oprirea ploii. Ceea ce înseamnă că n-ați fost dispuși să pierdeți bani pe o prognoză care până la urmă s-ar fi putut dovedi greșită. Cum să vă povestesc eu, vineri la 12, pe când pica ultima picăturică de ploaie, ar fi trebuit ca cele douăjdemii de megatone de paie cu care ați venit sâmbătă să fi fost la porți. Împreună cu vreo 4-5 buldozere, nu unul. Iar problema și solul trebuiau acoperite de vineri, în totalitate. Nu cârpit main stage și roots pe la 4 după-amiaza.
Ați luat în brațe argumentul cu clădirea istorică. Come on, ma friend, puțin mă înteresează că nu poți turna pietriș. Te gândești la asta cu o lună înainte și găsești soluția potrivită și legală. Și o aplici la nevoie. Da, plătind în avans pentru ea.Reputația contează la fel de mult ca profitul. (voi faceți ca un client persoană fizică de eveniment privat care nu vrea să închirieze cortul dinainte, că nu știe dacă plouă – dar voi nu organizați o nuntă, bă băeți, bă ).

2) un punct pe care trebuia să vă concentrați din start erau toaletele. Acolo trebuia alimentat constant cu paie. Chiar și pe ploaie. Cu pietriș, u name it.

3) Poarta directa dintre camping si festival trebuia deschisă de vineri de joi, precum și accesul dinspre parcare. Nu e de interes că voi ați gândit lucrurlile altfel (cu motiv, sau nu). Când vine potopul, ai planul B și-l pui în practică. Voi ați deschis poarta aia sâmbătă după-amiaza?! Serios?! Zeci de mii de oameni au înotat în camping în nămol pentru că era complicat să faceți o spărtură în gard? (și să vorbim serios acum – seriously?! așa ați gândit voi lucrurile?! camping lipit de festival și poarta doar pe afară?! de ce?! control mai detaliat?! sau…?! come on). Să recapitulăm – tu, cea mai tare echipă de organizat festivaluri din România ai deschis SÂMBĂTĂ când era uscat și bine o poartă în legătură cu care sinistrații behăiau de 48 de ore?! Dar cum, se poate oare…chiar…să nu fii o echipă chiar așa de tare? Nu cred. Atunci…ești oare o echipă sadică?

Dacă accept argumente contra pe oricare dintre celelalte puncte, pentru ăsta, din punctul meu de vedere, NU EXISTĂ NICIO SCUZĂ. Niciuna, mică, mititică, cât puța de furnică. O măsură atât de banală care ar fi contat atât de mult…

4) Zona de mese a fost gândită frumos, delicat. Dar neacoperită?! În contextul în care aveați șansă de ploaie 100%? Păi fiecare masă d-aia designish și fancy trebuia acoperită cu ceva, mă băieți… a fost ceva deosebit burgerul cu apă. De ploaie. Nu era niciun loc(!) unde să poți mânca, 2 minute, o mâncare fără să plouă DIRECT în ea. Iar mesele alea erau…ude! (wow, cine s-ar fi gândit la asta? Poate Madam Jurcă? Pe ea ați întrebat-o? Sau era greu să mai investești un pic acolo?).

5) Când ai un camping imens (și plin de noroi), pui dușuri în două părți, în cele două extremități. CEL PUȚIN! Știu, două generatoare, cheltuiala… Dar obrazul frumos…Băi, măcar chiuvete pui în ambele capete! Sau v-ați gândit că dacă ați dat voie cu apă de băut în camping (wow! so smart!) problema e gata rezolvată, cu materialul clientului? Sau gata! Știu! Ați zis că la câtă apă e pe jos…d-aia maro…ce sens are să mai dați banii pe chiuvete?

6) Lipsa de comunicare. Nu-mi arăta pe pagina de facebook o biată vidanjă cum suge apa din Lacul Marii Scene (ca o musculiță-n ciorbă), ci spune-mi din timp – sa nu ma panichez că-mi vei deschide porțile (exact!), că-mi vei face căi de acces, că tonele de paie așteaptă la poartă să se oprească ploaia. Wait…care paie?! Care porți?! Exact!

Cu toate astea, dragă Electric Castle, eu am fost cuminte. Și m-am distrat. Am plătit (către buzunarul tău) câtă băutură a fost nevoie ca să mă simțesc bine. Am pus poze pe facebook cu toate lucrurile care mi-au plăcut (normal!). M-am holbat la tanti de la Nouvelle Vague (știi tu care) cu prosecco în mână. Am atârnat de-un hamac. Am vrut să-i încurc pe ăia cu treasure hunt, să le fur indiciile. U know…d-astea. Ba chiar m-am enervat pe ăștia care comentează aiurea de acasă în loc să-și vadă de viața lor. E foarte aiurea feelingul, știi? Pe de o parte încerci un sentiment de solidaritate – noi eram acolo, puneam umărul la legendara ediție The Mud Castle și ăia se aberau de acasă fără să aibă habar ce zic. Dar pe de alta, adevărul e că voi ați cam venit cu mâna-n fund așteptând să vedeți cam cât e de afurisita e ploaia și ați învățat pe loc ce e de făcut. Dis sucks big time, ma friend.

Am înțeles, ești mic. Nu știi încă cum funcționează treburile. Nu știm cum ar fi făcut alții în locul tău. Poate s-ar fi descurcat mai rău! Ai făcut tot ce ai putut… Ești încă, pâna la proba contrarie, cel mai cool organizator de festival din România și ți s-a suit un picuț la cap. Băi, dar recunoaște chestia asta! Și nu te bucura de duzina de adolescenți care-ți cântă ode – acolo, între clienții tăi, sunt mulți oameni ca mine care au văzut și trăit ce s-a întâmplat în camping și care au tăcut până acum tocmai pentru ca au empatizat și-au înțeles că ți-a fost greu. Și au așteptat un semn și o scuză de la tine. Nu pentru ploaie, încetează cu victimizarea. Ci pentru felul în care-ai așteptat ploaia, ca Videanu zăpada.

Așa că…

Una peste alta, previziunile voastre au fost corecte. Oamenii au fost dispuși să se distreze și pe noroi. Și vă zic pe aia dreaptă, lucrurile erau frumoase rău. Aveți idei frumoase și dorință de a face treabă. Sistemul de plată a fost minunat! Mancarea a fost excelentă. Toate gimmickurile și luminile de scenă și toate drăgălășeniile au fost tari de tot. Și atunci – de ce? De ce să pierd vreme prețioasă scriind asta, dacă totul a fost bine, pân la urmă? Păi o să-ți zic de ce, băi, castelule, băi. Pentru că mi s-a inundat (sic!) wall-ul de poze cu echipa de eroi – și nu văd nicăieri scuzele. Și promisiunile că data viitoare când plouă veți ști ce să faceți. Un pic de asumare, de bătaie pe umărul fraierului din camping. S-a lăsat în cele din urmă cu aplauze pentru cei mai buni organizatori și cei mai tari intervenționiști din istoria festivalurilor de muzică. Și atât.

Și adevărul e altul, mă. Împăratul e gol, din păcate. E frumușel tare, dar gol precum l-a făcut mă-sa.

Bine că s-a oprit ploaia.

Semnat: The Happy Muddy Camper.

13 thoughts on “Dragă Electric Castle,”

  1. Salut.
    Da-mi voie sa-ti raspund punctual:
    1. orice prognoza meteo e accurate doar 6 ore de la emitere. Frontul de nori a aparut miercuri seara, cu o ploaie torentiala urmata de ploaie marunta/mocaneasca pana vineri la 12:00. Pietris nu putem sa punem, fiind sit arheologic (tu ne sugerezi sa incalcam acets lucru?…e absurd). Paiele erau unica solutie. DAR, nu poti pune paie pe un strat gros de noroi – nu rezolvi nimic. Astepti pana se termina ploaia, vii cu buldo-urile, cureti noroiul, vidanjezi daca poti, asterni paie. Exact asta am facut. Am facut asta treptat, in functie de zonele de interes.
    2. de ce erau mai importante toaletele decat food court-ul sau campingul? am incercat sa acoperim toate zonele.cat de repede am putut….am rupt din echipele de pe alte departamente. Daca tu crezi ca vreun organizator are vreo 5-6 buldo-uri si vreo cateva echipe de interventie “just in case” – esti way off.
    3. tie ti-e foarte usor sa vorbesti despre “o spartura in gard”. Exista niste masuri de securitate care trebuie respectate la orice poarta de acces – de la personal calificat (pentru a efectua perchezitii corporale si verificari, pana la culoare si multe alte norme ). Exista un plan de paza aprobat cu ceva vreme inainte de autoritati…Nu putem rupe 30 de agenti din alte posturi asa cum crezi tu, pocnind din degete, pentru ca prima chestie de la care pornim este siguranta participantilor. Noi nu ne asuman ca cineva,, datorita faptului ca tu esti foarte superficiala in abordare si-ti doresti o “spartura in gard”, sa intre cu un cutit si sa injunghie pe cineva. In plus, mutant agenti din alte zone, ramaneam descoperiti – iar nu e OK si tot tu o sa simti disconfort.
    4. noi am decis sa punem osul la munca, nu sa postam pe facebook. S-a vazut ca am muncit. Am postat statusul lucrarilor. Nu suntem mici si stim exact ce-i de facut in caz de ploaie ca asta: exact ce am facut si acum o saptamana. Am fost la o gramada de alte festivaluri din Europa: Exit, anul trecut, Glasto – an de an, Rock Wechter etc unde a plouat ca la noi, mai multe zile…..daca ploua in felul asta se face noroi si asta e. Nu se baga buldo-uri, paie etc. Toata lumea intelege ca asa sta treaba si “they make the best of it”. Feedback-ul artstilor si managerilor straini la adresa demersurilor noastre de vineri a fost ceva de genul: bai, voi sunteti nebuni!!! ireal ce vreti sa faceti!! e ploaie si noroi…nu e nici primul nici ultimul festival care se desfasoara in conditiile astea!!
    Iti multumim de feedback, ne asumam orice critica si experienta negativa legata de EC. Orice disconfort pe care-l traieste un participant la festivalul pe care-l orgaizam noi e responsabilitatea noastra. Tocmai de aia nu cautam scuze , ci cautam sa gasim solutii. Dar da-ne voie sa multumim echipei care a lucrat titanic in conditiile alea si da-ne voie sa va multumim voua – ca ati avut incredere in noi si ne-ati fost alaturi.

  2. Dragă Adela, faptul că la celelalte ediții EC s-a făcut fără probleme acces direct între camping și festival face ușor exagerată reacția pe punctul 3, dacă nu hilară. Dacă știi că că vei avea criză meteo – fie și doar cu 6 zile înainte, te pregătești, e simplu. 30 de agenți? Glumești, pesemne… erau 3-4 flăcăi sâmbătă, care au făcut accesul tare facil…Probabil că sâmbătă și duminică riscul era diminuat, nu? Sau…stai…. ce-mi scapă? Lipsa tăriei de a lua decizii la momentul potrivit, oare?

  3. Și crezi că în camping ne înjunghiam pe împărțite, dar vorba aia…râdem…glumim…dar în incintă?! Adică noi ăștia din camping care înotam în noroi era ok să ne spintecăm între noi cu vastele cuțite și săbii, dar nu cumva să pătrundem cu gânduri criminale în festival, nu? Atunci de ce nu puteam intra cu alcool în camping? Că dacă tot era no mans land și dumnezeu cu mila pe proprie răspundere, măcar să știm una, nu? Am stat și-am băut bere lângă gardian până am terminat cutia, că nu puteam intra cu ea. Bere din festival. Dar nu puteam dovedi că-i din festival. Pentru că nu ați gândit acces direct din festival!! E absurd!

    Să recapitulăm – făceam checkin cu tot bagajul, vă asigurați că n-avem una-alta la noi, treceam tot noroiul, ne campam cu apa și ceva mâncare, dar nu cumva să trecem gardul în festival NECONTROLAȚI DE 30 DE AGENȚI IMAGINARI, că e urgie. nu?

    Înțeleg că faci ceea ce trebuie să faci răspunzându-mi, dar trebuie să înțelegi și de rațiune uneori și să accepți că poate ea (a voastră, care e) a fost greșită pe alocuri.

    Una peste alta, mulțumesc de răspuns, apreciez să aflu că trăiți.

  4. Mai zic ceva – am spus ca-s de acord să fiu contrazisă cu argumente la toate punctele (m-ai contrazis la 4 din 5…:)), mai puțin punctul 3. Dacă nu erați atât de prost organizați din start poate că nu era nevoie să alergați după autorizații și să le obțineți… – sâmbătă? Acea pooartă directă ar fi schimbat…well…CAM TOT. Cred de fapt că nici n-aș fi scris acest mesaj dacă nu aveam această problemă culmea. Cred că nu m-aș mai fi gândit atât la celelalte probleme dacă nu exista asta, care a pus atâta disconfort. Și știți că acea poartă e o idee bună, s-a întâmplat în ceilalți ani. Că festivalul a fost mai mare anul aceasta și se cer măsuri sporite de securitate – yeah, maybe. Atunci faceți mai multe porți – directe/indirecte din camping- pentru tot poporul.Din start. Că plouă, că nu plouă, că ninge…
    Și îți răspund la fel de punctual:
    1) nu am sugerat NICIDECUM să încălcați legea. Te invit să-mi recitești textul. Am sugerat să aveți o soluție LEGALĂ la poartă odată cu încetarea ploii, găsită și plătită în prealabil. ÎN PREALABIL, subliniez. Adică dinainte, dacă termenul pune probleme. Nu te supăra, dar zău, ați intrat târziu cu soluția, atât de târziu încât era evident că e o soluție găsită atunci și dezvoltată sâmbătă. Ați făcut vineri ce ați mai avut timp să faceți cu o soluție găsită repejor și ați dezvoltat sâmbătă în restul perimetrului. Înțeleg, alții nu fac nici măcar asta, mulțumim în acest caz. Asta nu înseamnă că ce zic nu are sens sau că dacă tu ești normal ești erou.

    2, Erau importante pentru că era EVIDENT că acolo se vor îmbluzi toți. Indiferent cât mănâncă sau beau ÎN festival. Ați acoperit cumva înaintea toaletelor campingul și foodcourtul ca să le aduci drept argumente? Serios? Nu zău, gen. Știi că e un principiu-n drept (inclusiv ăla românesc, dar e moștenit de la romani) care spune că nu poți aduce drept argument propria greșeală? Are și un nume-n latină principiul ăsta de drept, dar nu mă complic aici, nu e locul.

    3. Am zis deja.

    4. Ba da, sunteți încă mici. Și nu-i nimic rău în asta, e firesc la cum merge piața festivalieră din România. Și ar fi foarte în folosul vostru dacă ați admite asta. Nici nu ai idee cât v-ar ajuta puțină modestie.

    Că aveți curaj? N-a contestat-o nimeni. Că sunteți buni în țară? Nici asta n-a contestat-o nimeni. Că vreți să faceți treabă? Nici aici n-a contestat nimeni nimic. Am fost unul dintre cei mai mari susținători ai voștri – de aici poate și dezamăgirea de proporții. Dar recunoașteți când faceți greșeli și credeți în fanii voștri atunci când vă aduc critici civilizate (că nu am băgat și nu am scos nimic altceva decât păreri pedante). Contează cât nu aveți habar. Genul de atitudine ,,știm tot și nu era nimic altceva ce am fi putut face, recte suntem eroi” nu vă ajută pe termen lung. Și credeți o babă trecută prin multe, că poate știe și ea ce zice.

    Pentru că despre asta-i vorba. Nu știe nimeni mai bine decât voi. Nu vă contestă nimeni meritele. Dar recunoașteți greșelile pe care le-ați făcut, și veți dobândi infinit mai mult respect decât împănându-vă cu clipuri montate frumos și aplauze de la adolescenți, pe facebook. Că despre asta era vorba, zău. De o asumare matură a greșelilor inerente.

    Atât.

  5. Din nou punctual:
    1. Am stabilit ca pietris in castel nu putem pune ca e ilegal. Bun. Tu ziceai de o solutie prealabila – platita.
    Pai 2 buldo-uri + 3 vidanje + 60 de oameni care curatau noroiul + 3 masini de pietris pus in locurile unde e legal + 7 tractoare cu remorca de paie + 1 manitou ce este? Acuma doar nu te asteptai sa aducem armata la EC…. Daca tu simti ca nu am facut mai nimic, noi ne cerem scuze. Atata putem deocamdata…poate pe viitor o sa putem mai mult.
    2. Am acoperit zone pe care le-am crezut noi esentiale. Treptat. Am lucrat pe mai multe fronturi, deodata. Pentru tine erau importante toaletele, altii ne cereau lucrari in parcari, altii camping, food court, zone din fata scenelor….fiecare considera esential alt perimetru. Am incercat sa “improve” cat mai multe zone – evident in functie de cati oameni + echipament am avut. Din nou, daca tu ai simtit ca nu a fost de-ajuns, ne cerem scuze. Dar asta cu greseala si prevazutul e asa de aiurea, ca nu am cum sa n-o comentez: tu ai auzit de meciuri de fotbal sau concerte anulate din cauza ploii? Aia oare, care sunt mari si tari, nu ca noi – nu au putut prevedea ploaia? doar aveau prognoze meteo… De ce nu aveau solutia platita? Utilaje si oameni….Whatever….. Glastombory de ce are noroi? Exitul, anul trecut, de ce era plin de noroi? Oamenii aia cu experienta asa de mare de ce nu au solutii platite?? Summer Well-ul de acum ceva ani de ce s-a anulat din cauza ploii??
    3. Repet – superficialitatea asta a ta in a trata o chestiune atat de importanta cum e cea a health and safety-ului e uimitoare. Pe de-o parte ne ceri, dupa 2 zile de ploi torentiale, ca site-ul sa fie curat, fara noroi, cu camping luna si bec….iar pe de alta parte ne zici ca nu e asa mare scofala cu o intrare in festival – doar a fost un control in alta parte. Nu! Noi nu putem sa tratam asa usor aspectul asta, ca daca se intampla o tragedie NOI suntem raspunzatori – nu TU. Tu vei scrie un articol pe blog despre cum nu ne-am gandit NOI destul de atent la planul de paza. Erau 6 oameni, pe 4 ture = 24. Again, ne cerem scuze daca nu am fost la nivelul pe care tu l-ai asteptat.
    4. Repet: NU SUNTEM MICI. La nivel de productie si organizare de festival suntem peste 80 la suta din ceea ce se intampla in Europa. Niciodata nu am zis ca ke stim pe toate si atitudinea asta se vede. Invatam de la an la an…schimbam din mers…ne mulam pe ceea ce ne cereti. O facem cu pasiune si simtim ca suntem o comunitate. De aceea si reply-ul la articolul tau. pentru ca pretuim feedback-ul tau, dar vrem sa cunosti mai in detaliu chestiuni de organizare si premisele care duc la luarea unor decizii.
    Una peste alta, ne cerem scuze pentru tot disconfortul pe care ti l-am creat si promitem ca experienta asta ne-a facut mai puternici si ca am invatat multe. Next time o sa managerim situatia si mai bine (speram sa nu mai fie un next time, though).
    Si tie iti multumim pentru ca ne-ai sustinut si atunci cand nu ne-am descurcat asa cum sperai tu s-o facem.
    (am multumit intaii voua, prin acel video. Nu ne consideram eroi, dar nu putem sa nu multumim echipei care a muncit enorm zilele alea si multe altele in pre si post event. Trebuie sa-i stimulam si pe ei – sa simta ca fac munca asta pentru ceva….)
    Speak soon 🙂

  6. Pe mine personal “nu m-a deranjat” noroiul, ca pana la urma asta a fost sa fie, cu natura nu te pui. M-a deranjat faptul ca la primele editii s-a putut face din prima acces in camping atat prin festival cat si din parcare, dar acum NU decat dupa ce am fost ca niste porci si probabil li s-a facut organizatorilor mila si “de amaratii aia din camping”. Asa cum a declarat EC prin comentarii pe facebook inainte de festival, aceasta decizie a fost luata din motive organizatorice, proaste motive organizatorice. Daca erati un pic rationali realizati ce haos ar fi fost indiferent de vreme si ati fi cerut autorizatie pentru cele 3 intrari in camping inca de la inceput. Si da, acea simpla spartura in gard a insemnat enorm pentru noi! Line-up-ul a compensat tot si pentru mine a salvat mult reputatia event-ului (m-am simtit bine). Anul trecut in momentul plecarii am spus ca si atunci pe loc mi-as cumpara bilet pentru editia urmatoare, indiferent de line-up, acum ma voi mai gandi daca sa revin sau nu la anu’. In plus, modul in care ati raspuns la acest articol denota faptul ca da, nu prea ne-ati inteles. Am apreciat eforturile echipei si chiar v-ati miscat super bine, dar echipa era doar o marioneta, iar deciziile de coordonare ale ei au venit foarte intarziat. Apreciem efortul si din acest motiv vreau sa va multumesc pentru feeling-ul si vibe-ul cu care am plecat de acolo.

  7. Si alta chestie, de ce nu s-au pus “cismele” la toate toaletele? E o chestie de igiena foarte importanta pentru noi, poate le fel de importanta ca securitatea pentru voi;)

  8. Draga EC,

    Tot ce ati facut a fost in directia “cheltuiala zero” si justificarile tale sunt bune pana la un punct. Organizarea a fost “romaneasca” – cu asta cred ca am spus tot. Poate la anul va fi mai bine altfel nu stiu cine o sa va mai calce pragul.

  9. BTW, Summer Well NU are camping. E foarte important. E-un festival mic, de două zile, care nu cazează pe nimeni și nu pretinde că ar oferi condiții pentru așa ceva contra cost. Iar feedbackul pozitiv pe care-l tot primiți (felicitări!) vine în mare parte de la oameni care au venit acolo sâmbătă și duminică și au stat la hotel, în Cluj. Sau la pensiune. Sau în curte la săteni. Cunosc asemenea oameni, am discutat cu ei, au trăit o cu totul altă experiență decât mine.

    SummerWell s-a anulat pentru ca scena s-ar fi prăbușit, pământul devenise tare instabil și nu și-au asumat riscurile. Sincer, mi s-a părut fair (bineînțeles, au returnat jumătate din costul biletului). Am fost la acea ediție (am fost la toate, deși recunosc că mi se pare un festival ușor plicticos, ,,de domnișoare”) – deși au fost destui dezamăgiți de anulare, a fost total de înțeles, din punctul meu de vedere, cel puțin. Btw, aveau pe suprafața ierbii în dreptul scenei un soi de covor (din ăla de protecție a ierbii) pe care puteai sta fără să te nămolești complet. Da, sigur, altă poveste, alt număr de participanți, altă cantitate de ploaie (dar ai ridicat-o la fileu).

    Toate festivalurile pe care mi le povestești, la edițiile cu noroi, s-au lăsat cu oameni plecând masiv (și neputând să plece – btw, noi chiar n-am putut scoate mașina vineri, și are tracțiune zdravănă), incidente destul de grave și tot felul de alte lucruri simpatice pe care nu le caută nimeni pe net. Tot ce-a rămas e viermele uman și alte foto haioase. Peste tot a fost un dezastru când a plouat, chiar dacă asta n-a afectat succesul festivalului overall. Cu toate astea, repet, nu cred că normalitatea ar trebui judecată drept calitate specială, ci pur și simplu…normalitate. E normal să cauți soluții – mai ales când ai pe alții de la care poți învăța și vezi ce se întâmplă cu festivalurile când plouă. Nu cred că dacă alții nu fac nimic (ar fi de studiat asta, caz cu caz) n-am voie să mă las deranjată de erori evidente (gen calculul accesului).

    EC e pe val, e la a treia ediție și este, zic eu, încă într-o perioadă în care contează ce se întâmplă cu feedbackul și cu erorile (vezi Peninsula). Glastonbury e-n picioare din 70. N-o să-l ucidă (încă) o ediție noroioasă, în niciun caz.

  10. Andrada, tu citesti “printre randuri” si intelegi doar ce-ti convine. Nu am vorbit despre anulare…aici vorbim dspre faptul ca festivalurile cele mai mari ale Europei nu au solutii atunci cand ploua. E noroi si la ei, asa cum a fost si la noi. Eu am fost anul trecut la Exit – 4 zile de noroi si pelerine + cizme. Si ei intervin dupa ploaie asa cum am intervenit si noi: cu vidanje, paie, pietris (daca e posibil – si doar pentru a face carari, ca altfel, in locurile in care pui pietris anii viitori nu mai creste iarba – nu ne dorim un EC fara iarba, right?). Eu te-am intrebat clar si raspicat: ei de ce nu au solutii prealabile pentru ploaie si noroi? ei nu au prognoze meteo? dau posibilitati finainciare? Raspunsul ti-l dau eu: nu existe masurile alea, punct.
    Daca, pana la urma, toata critica aia se refera la decizia de a nu avea poarta care face legatura dintre camping si festival – atunci da. Am inteles ca nu a fost o alegere bun si de la anul va exista, cu siguranta. Propunerea (de a avea o singura intrare/iesire de la camping a fost avansata de seful securitatii, pentru un mai bun control al participantilor) a fost una gresita, ne asumam…am luat masuri on site, iar anul viitor se va intampla altfel.

  11. Adina, comentariul tau este percutant si iti promitem ca-l luam in considerare.
    Ne cerem scuze pentru orice disconfort pe care l-ai simtit la EC. Poate reactiile noastre au fost intarziate…am incercat sa ne repliem, se pare ca n-am reusit. Anull viitor vom actiona mai coerent.
    Sper sa ne vedem si-n alti ani.

  12. Adela,

    Pot sa-ti spun ca faci acelasi lucru. Alegi din cele scrise de mine fragmente care ma fac sa sun ca un mic Hitler, ca si cum nu ai intelege exact ce vreau sa spun.

    Si da, asa cum am scris si-n articol – accept ca poate gresesc, mai putin la punctul cu poarta. Da, este punctul central al tezei si lucrul care a determinat multa neplacere – de unde si tendinta de a judeca poate gresit a unor oameni care au avut inca un vinovat pe lista, in afara de vreme.
    Iar faptul ca in toata comunicarea voastra publica n-a existat O VORBA legata de deciziile proaste (dintre care una MARE a fost asta), chiar daca asta ar fi fost singura, m-a determinat sa scriu tot ce am scris. E normal sa multumesti echipei pentru efortul urias. E normal sa multumesti publicului pentru intelegere si cooperare. Si e normal sa-ti ceri si scuze daca si cand gresesti. E o chestiune de atitudine.
    Chiar si faptul ca ai petrecut o dimineata explicandu-mi cat de greu e sa deschizi o a doua poarta, in loc sa admiti ca motivul pentru care s-a intamplat (ma refer la acces, pls, nu trunchia) tot ce s-a intamplat a fost din cauza unei decizii proaste (a voastre) deriva din aceeasi atitudine.

    Ma bucur sa aud ca totusi constientizati problema, chiar daca nu parea. Si ma bucur sa aflu ca urmatoarele ,,generatii” de camperi vor beneficia de ce ati invatat din aceasta greseala.

    Articolul despre asta era.
    Numai bine.

Comments are closed.