Carlin on Religion

Later edit: E un nene care spune mult, mult, dar mult mai bine decât mine ce am tot încercat să explic în comentariile de la postul anterior. Am dat citatul ăsta mai demult, dar nu cred că strică să-l mai pun înca o data. E în contrapunct cu nebunu’ de Carlin, măcar în tone of voice, însă cumva ambele au o legătura cu tot ce am de zis:

“Cu siguranţă, toate ar arăta altfel dacă aş fi un om religios, dacă aş putea crede că dincolo de această viaţa mai există ceva. Fie şi iadul. Nu sunt nici pe departe din specia liber-cugetătorilor. Din punctul meu de vedere, ateismul este o trufie cam imbecilă. Cum să-ţi imaginezi că toate misterele din banalităţile care ne înconjoară, dintr-o dimineaţă cu cer indecis sau din pietrele înnegrite, vara, de lumină, se explică doar prin chimie, fizică şi mecanică? De câte ori mă uit la Animal Planet şi constat câte taine ascund cele mai elementare forme de viaţă, sunt uluit. Mintea mea nu reuşeşte să priceapă cum au apărut toate acestea. Nu pot merge mai departe. Şi mă blochez aici. Dumnezeu există pentru cei care au nevoie de el, s-a zis. Nu-i adevărat. Eu am nevoie şi nu l-am găsit. E şi aceasta o cauză a faptului că, sub masca mea de om sobru şi raţional, sunt mai vulnerabil decât îşi închipuie alţii. Şi sunt pregătit, mai bine decât aş fi vrut, să vorbesc despre eşecuri.” (O. Paler)

Şi Carlin, că ziceam despre asta într-un comentariu anterior :

Si acum, că i-am citat pe Paler şi pe Carlin (amândoi sunt acum decedaţi, probabil că s-au lămurit cum e cu viaţa de apoi), o să formulez şi eu, cu cuvintele mele, ce cred şi îmi asum.

Cred că religia e bullshit, precum Carlin. Nu îmbrăţişez niciuna dintre ele. Sunt botezată ortodox, precum majoritatea copiilor români, însă tot ce reprezintă pentru mine religia este TRADIŢIE. Tradiţie pe ale cărei obiceiuri le respect, în parte, din respect pentru părinţi şi identitate. Cred, însă, că religia e bullshit.

Şi mai recunosc că habar n-am ce-i dincolo. Că mă depăşeşte, pe mine ca pe restul oamenilor. Sunt multe lucruri care mă depăşesc – şi sunt uimita de frumuseţea unor lucruri, precum Paler. Sunt de acord, la fel ca el, că exista o doză de divin în multe din jur. Nu-s nici pe departe o atee cinica. Uneori cred în paranormal, sunt zile în care cred în fantome. Zile în care cred în energii şi karma.

Sper să fiu în stare să fac diferenţa între bine şi rau, în mare parte din viaţa asta. Sper să fiu în stare să fiu un om bun. Încerc să aflu cat pot de mult şi să simt cel puţin la fel de mult în viaţa asta. E limitata şi încerc să extrag cât mai multe din ea. Şi cam atât. Cam asta e credinţa mea. Ea nu conţine rugăciuni şi nici mătănii. Nu presupune aprinderea vreunui numâr de lumânări şi nici închinatul la vreo icoană. Şi, îmi pare rău să dezamăgesc pe alţii ca mine care au impresia că sunt religioşi – asta nu e religie.

23 thoughts on “Carlin on Religion”

  1. Religia e bullshit.. de acord.
    Cel mai mare si otravitor bullshit ever.
    Nu sunt atee. Sunt spirituala.
    Nu cred in stiinta, deloc, nici in ‘evolutia’ maimutelor.
    Cred in divin, da. In al meu, al tau si.. al tuturor.
    Mai mult decat orice, cred in divinitatea naturii, a universului..
    Nu stiu cum s-o explic 🙂
    Si da.. religia e bullshit.

  2. fata, m-ai omorat cu postul asta. e una dintre cele mai tari chestii pe care le-ai scris vreodata. subscriu cu invidie 🙂

  3. “religia” nu e bullshit proasta satului! Vezi ca ortodoxia este grea, deranjanta, arde ca focul, dar e singura credinta(dreapta) ce pastreaza traditia apostolilor nealterata. Si moastele si icoanele si sfintii sint in armonie perfecta cu intreaga Scriptura. Poti invata ce inseamna dreapta credinta in raport cu ereziile miilor de “religii” si secte, doar de pe net.Sunt sute de situri.Esti prea cu creieru ‘terci acum ca sa pricepi-nu-i vina ta-mai tarziu, poate. Si ca habotnic -bigot -extremist, as vrea ca Romania sa fie stat teocratic. Te deranjează? Demonocratia is bullshit. La fel si cei ca tine.

  4. eh iaca..te incadrezi in tipar. Tare-n gurita pe net ca orice pupaza ‘evoluata’. Hai sictir si emancipeaza-te ‘n bucatarie muiere

  5. cu placere. poate vreai sa faci trecerea de la roakerita la “ortodoxista” si simti nevoia de profesor huh? nici o sansa acum. esti prea acrita pt gustu ‘meu pisi.

  6. O să sufăr mult.

    În orice caz, m-ai ajutat enorm. Aveam nevoie de o ilustraţie cu prostia despre care vorbeam. Nah, la filme e simplu – caut afişul pe google images. Dar aşa…Doar vorbind despre nu era suficient. Dar ai aparut şi mi-ai luminat ziua oferindu-mi exemplul perfect de habotnicie, medievalism şi ingustime. Pentru asta pot trece (cu greu) chiar şi peste faptul că nu-s pe gustul tău.

    (te cam suspectez că nu eşti pe bune, atâta eşti de imbecil)

  7. Ultima mea interventie la subiect ca nu vreau sa plictisesc audienta.

    Sa incercam sa ne desprindem putin de conditia noastra intelectuala. De oameni care gindesc asupra sensului vietii, divinitatii, religiei, care gasesc o linie de echilibru in ei inshisi, care au un oarecare nivel de interes si cultura. Sa ne gindim la postulatul (a carui origine n-o mai stiu) ca omenirea este compusa din 10% care trag intr-o directie, 10% care trag in cealalta si 80% bilutze care se duc catre polul care le transmite mesajul cel mai convingator.

    Pentru bilutzele acelea, oameni normali care n-au timp/cunostinte de filozofie si gindire profunda fiindca se lupta cu viatza de zi cu zi, religia este benefica. Le da un sens moral si o stabilitate psihica pe care, daca n-ar gasi-o prin religie, ar cauta-o in alta parte. Oamenii simpli au nevoie de un pic de absolut pe care comunistii si fascistii au stiut sa-l vinda pe post de inlocuitor al religiei. Nu degeaba comunistii au declarat razboi religiei, ci fiindca doreau sa o inlocuiasca. In loc de Dumnezeu, primul secretar. In loc de sfinti, Comitetul politic executiv.

    Privind lucrurile din aceasta perspectiva, nu credeti ca oamenii cu o conceptie crestina solida, ortodoxa, catolica sau protestanta, stau mai bine decit “omul nou, constructor constient al societatii socialiste” sau “reprezetantul suprem al rasei ariene”?

    Cind eram de virsta voastra, gindeam ca voi 100% si ma mindream cu asta. In timp insa am ajuns sa inteleg si modul de gindire al oamenilor obisnuiti, nu intelectuali, din mai multe tari si civilizatii. Si am ajuns la concluzia ca fanatismul si extremismul sint singurele lucruri care trebuie combatute viguros. In rest, lasa-l pe fiecare cu credinta/ religia lui. S-ar putea sa fie mai bine asa.

    In acest context, dl. Arion este, sa ma scuze, un extremist.

  8. @runbaby BIG LOL

    @canadezu Nici eu nu spuneam că oamenii ar trebui să creadă una sau alta. Pentru că nu am idee ce ar trebui să creadă. Dacă unii sunt convinşi (din motivele lor) de o anumită religie, excelent! De asemenea – şi mă repet – nu consider documentarul Moore-Maher extremist (şi crede-mă că am un ghimpe împotriva chestiilor gen Zeitgeist).
    Sigur, în teorie religia promovează valori pozitive. În acelaşi timp, ea nu ţine loc de educaţie. Şi tot Maher ăsta de care tu zici că-i extremist (susţin în continuare că nu e) spune la un moment-dat că e perfect de înţeles de ce un om aflat într-o dificultate de genul închisorii sau singurătăţii ar găsi refugiu în religie. Şi ăsta nu-i deloc un lucru rău.
    Dacă oprim discuţia la libertatea fiecăruia de credinţă-religie-spiritualitate şi aşa mai departe, suntem perfect de acord. De altfel, am spus nu demult unei prietene că admir un om care poate să creadă SINCER. Adică, de fapt, să creadă. Consider că oamenii ăstia sunt puţini. Majoritatea sunt falşi religioşi, de fapt susţinătorii unor tradiţii. Tradiţii, pe care, de fapt, nu le consider inutile şi nici dăunătoare. Dar tradiţia nu este o religie, oameni buni 🙂

    Aşa. Ziceam că dacă rămânem în discuţia de principiu că fiecare face ce vrea cu convingerile sale, suntem de acord.

    Problema mea vine din faptul ca religia în sine, ca şi concept, nu accepta decat alb şi negru, şi oricât de mult s-ar strădui contemporanii să mă convingă că ei au făcut un pact cu religia şi au adaptat-o după chipul şi asemănarea lor, nu cred treaba asta ca fiind valabilă şi din partea instituţiei. 🙂 Şi atunci ce naiba facem aici? Dragoste cu de-a sila? Libertate de judecată în cadrul unei instituţii care îţi spune destul de clar cum stau lucrurile şi cum nu, că trebuie să iei lucrurile aşa cum sunt şi să nu te îndoieşti de ele? M. Mintea mea nu poate să faca click cu treaba asta. Religia este o treabă instituţionalizată, că se numeşte creştinism (de varii forme), iudaism sau budism sau cum s-o numi.

    Majoritatea oamenilor care cred ca aderă la o religie, preiau de fapt mici bucăţele de religii şi le aplică după bunul plac. Îşi fac, adicătelea, un sistem de valori în care cred – că bunătatea atrage după sine bunătate, că minciuna e un lucru rău şi nu poate duce decăt la mai mult rău, că n-avem drept de viaţă şi moarte asupra altor fiinţe umane şi aşa mai departe. Da, clar, ăsta e un lucru bun. Doar că asta nu e o religie, ci e o educaţie.

    N-o să zic acum că religia în întregul ei e inutilă. Din contră, învăţăturile religiilor conţin o grămadă de lucruri puţin spus interesante şi sunt un must pentru un om care se vrea educat.Eu însămi sunt prea puţin instruită în sensul ăsta, am multe lacune. Încerc să schimb asta încet câte încet.

    Ca să răspund şi la chestiunea cu fascismul – bun, şi ce părere ai despre Jihad? Despre Marea Inchiziţie? Despre preoţii (mulţi) care comit abuzuri sexuale? Despre cazurile de bolnavi psihic ţinuţi prin lanţuri la mănăstire pentru că rudele-s convinse că sunt posedaţi? Despre preotul care îţi intră cu forţa în casă să ,,ţi-o boteze”, deşi spui că nu-i momentul, stropeşte cu ,,apă sfântă” zidul proaspăt zugrăvit şi apoi, scârbit de atitudinea ta spune ,,ok, ok, nu e nevoie să-mi mai dai bani”? Despre slujba de înviere de la ţară ţinută la ora 10 la biserica veche şi mutată la 12 la biserica nouă?

    Sigur, creştinismul ca filosofie ,,vinde” o teorie foarte tare. Poate adevărată. Viaţa nu-i ceva finit, murim fizic doar ca să ne contopim cu un tot din care am provenit in the first place şi toate lucrurile pe care alegem să ni le adăugăm la bagajul spiritual merg cu noi şi după ce ne părăsim corpul fizic. Bun. I could believe that. Maybe I do. Mi-a plăcut şi ce a spus şefu ortodox la slujba de înviere (am auzit că e tare pe filosofie) – ce a adus creştinismul atunci când a adus, a fost speranţă. Omul antic se temea de moarte, creştinul nu are a se mai teme pentru că viaţa-i veşnică şi în final Iisus vom fi cu toţii. Foarte frumos.

    Cum rămâne însă cu restul? Cu cărniţa de pe ortodoxism aşa cum a fost ea construită atâta vreme? Cu moaştele, catedrala mântuirii neamului şi toate cele? Cu obligativitatea mersului la biserică, a spovedaniei şi a împărtăşaniei? Cu interzicerea intrării în biserică a femeilor aflate ,,în acea perioadă a lunii”, cu umerii goi sau capul descoperit? Cu interzicerea mamei de a-şi ţine copilul în braţe pentru că ,,îl murdăreşte”? Cu plata a o căruţă de bani la înmormântări pentru nu stiu ce obicei imbecil legat de clopot şi găleţi? Şi asta-i tot ortodoxism. Sau…să-i zicem … obiceiuri medievale obligatorii fără de care nu avem acces la viaţa de apoi?

    Nu pot să fiu ipocrită şi să mă numesc credincioasă doar în eventualitatea în care la final chiar există un moş cu barbă albă care aude tot şi vede tot. Sunt convinsă că nu aşa merge.

    Nu-s credincioasă. Sunt doar educată. Şi am un sistem de valori şi o inteligenţă care-mi permit să nu mă arunc în extremism , să nu dau în anarhie şi nici să nu dau în cap altuia la colţ doar pentru că pot.

    Ahm, giz cât am scris…

  9. proastonesimtitoneeducato, nu t-ie fetito rusine stai la tine acasa si nu mai vorbi pe blogul tau de emancipata nesimtitoobraznic-o!!!!!! o sa vezi tu pedeapsa lui d-ze, incuiat-o la minte????!!!!

  10. @Pinguina

    Multumesc ca ai depus timp si efort ca sa-mi raspunzi, mai ales ca e simbata seara:-). Ai multa dreptate in majoritatea punctelor pe care la faci. Iti spun sincer ca n-am avut de mult un schimb de pareri atit de substantial si bine argumentat. Cu tot respectul, palaria, etc.:-), ramin acelasi devotat cititor al blogului tau!

    Cred ca ar trebui sa gasesti un loc in care sa scrii permanent. Atiti “ziaristi” umplu spatiul publicistic de pomana. E drept, usor de spus…

  11. mdea stiu@canadezu.in primul comentariu am recunoscut.. bigot, habotnic, extremist, medieval bla bla. Si BĂ, sa ma scuzi daca sunt alergic la limbajul tau de plastic impregnat de demo(no)cratie- corect politic. Daca traiai in anii 50 erai propagandist fruntas la Scanteia. In conditile de azi, esti doar o voce a unui sistem secularist, anti crestin in esenta. Drone ca tine, multi altii brainwashati si indoctrinati cu lozinci ue gen. Deci las-o ca macane.

  12. pentru ca te crezi educata, dar nu ai habar de ce inseamna traditie(moaste, icoane, sfinti, prezenta femeilor an biserica, scrieri extrabiblice e t c) si ortodoxia ca singura mantuitoare in vremurile de pe urmă, fiindca ai un sistem de gandire protestant raportat la dreapta credinta, fara intentia de a te”converti” ,doar pt informare corecta, ia d-aici: http://www.sfaturiortodoxe.ro/
    diferentele fundamentale dintre ortodoxie si erezia catolica:www.eresulcatolic.50webs.com/
    scrieri ale sfintilor parinti filocalici:www.razboiulnevazut.org/
    mai multe explicatii in blogosfera ortodoxa. spor

  13. Realitatea este ca multi dintre preotii ortodocsi fac tot ce pot sa te indeparteze de religie. Aici nu mai e vorba de credinta ci de bisnis. Pe de alta parte bunica a gasit toata viatza ei sprijin in aceasta religie, cu toate “scaparile” ei umane. Si a iesit un om de valoare, sau nu?

    Cind justific aspectele pozitive ale religiei ma gindesc la aceste bunici, retrograde poate, dar pina la urma bune la suflet si cu intentii pozitive. Imi aduc aminte cum le ironizam cind eram tinar. Acum zic: saraca bunica, ea credea sincer ca face bine ce face…

  14. Hehe. Bun, si eu vin si zic ca asta este educatie 🙂

    Bunica ta e un exemplu bun pentru ca vorbim pesemne de o persoana cu o anumita personalitate pentru care religia a fost un reper si o educatie. Bunica mea, on the other hand, n-a fost niciodata religioasa sau bisericoasa. Si asta n-a facut-o un om mai putin bun sau fara valori. Sa fim bine intelesi. Ai mei sunt ortodocsi, casatoriti in biserica. N-au fost niciodata bisericosi insa nici nu m-au oprit pe mine din a fi. Aveam destule exemple si prieteni in jur pe care i-as fi putut urma daca as fi vrut. Copil fiind am tinut post de paste cand am vrut si am simtit. Sa nu mai zic ca biserica pe vremea aia era ceva ubercool tocmai pentru ca erau primii ani dupa revolutie si pana atunci fusese ceva tabu. Ah, sa mai adaug ca recunosc rolul pozitiv al bisericii in vreme de comunism, ca liant si motiv de complicitate. Ok, asta insa nu mi se pare suficient pentru a valida o religie acum, la varsta pe care o am :). Adunarile impotriva unui inamic comun nu-s facute din convingere sau dintr-o cauza justa, ci din nevoia de solidaritate. Rezumand, am fost libera sa aleg ce cred, ai mei au fost exact genul de crestini ,,light” si asa sunt si in continuare. Respecta traditiile, au vreo 2-3 icoane sfintite si un crez incert in ceva – cine stie ce e acolo.

    Ca sa nu mai zic de batranii care se ,,pocaiesc” la batranete si in loc sa devina mai buni si mai intelegatori, se transforma in niste hiene care arunca cu tamaie in stanga si in dreapta, terifiate de spaima ca nu fac suficiente matanii pentru tot restul anilor in care n-au dat doi bani pe biserica.

  15. “Ca sa nu mai zic de batranii care se ,,pocaiesc” la batranete si in loc sa devina mai buni si mai intelegatori, se transforma in niste hiene care arunca cu tamaie in stanga si in dreapta”

    Asta e atit de adevarat! Am exemple personale. Oameni care au fost rai toata viatza si la batrinete se pocaiesc. Ai credea ca se gindesc la relele pe care le-au facut si vor sa le indrepte. Dar nu, ei iau hotariri de genul: ma fac mai bun deci nu mai pronuntz cuvinte urite 🙂

    Dar asta iese din contextul religios si se duce direct in “human nature”. Which is basically ugly by the way. With some exceptions 🙂

    So nice talking to you. I wonder why you take the time 🙂

  16. Oh my fucking god! 😀 ( sper sa nu lesine vreun crestin d’asta, ‘dedicat’)..
    Adevarul e ca niciodata nu am vazut la oameni mai multa idiotenie decat atunci cand vine vb de religie. Chestia asta se confirma cam peste tot unde dai de asemenea subiecte. D-zeu exista, stiu eu 😉 si nu e botezat. Iar daca ar fi ortodox, ar fi murit deja de rusine vazand ce ‘crestini’ are ca urmasi si practicanti. Pff..

    Cat despre ” oameni simpli”, eu am o parere care poate parea dura, mai ales in acest context: nu exista oameni simpli, doar oameni.. slabi si prea comozi. Oameni comformi. Si nu conformi din cauza ca au cercetat si sunt de acord, ci din cauza ca sunt prea comozi pt a se deranja sa-si formeze o opinie proprie.

    Simplitatea tine de cu totul altceva, nicidecum de ignoranta, lipsa de cultura si/sau carte. Nimeni nu are scuza pt asta.
    Cine-a vrut sa citeasca, a citit noaptea la lumina lumanarii, sub plapuma, dupa ce toata ziua a lucrat campul sau a invatat la scoala.
    Uitati-va la Octavian Paler.
    Si multi altii..

Comments are closed.