Districtu’ 9

Alt subiect de condistrict9-poster1troversa. Sunt oameni care-l categorisesc drept porcarie ordinara si apoi e cealalta tabara, cei care-l vad drept capodopera absoluta a secolului.

Eu cred doua lucruri 1) ca nu-ti poate placea filmul asta daca n-ai un pic de nostalgie dupa good ol’ SF  2) ca oamenii au avut asteptari gresite (nu mari sau mici, dar “pe langa”) si ce era satira curata ei au vazut drept “scenariu categoria B”.  In acelasi timp probabil ca sunt si cativa care n-au inteles absolut nimic, carora nu le- a placut deloc dar care spun ca e super tare pentru ca printre altele e cool sa-ti placa District 9. Adica, pe scurt  – jumate din aia care zic ca le-a placut zic asa to fit in, iar jumate din aia care zic ca nu le-a placut, se asteptau probabil la Transformers. Cu restu’ n-am nimic… 😀

Mi se pare ca filmul asta are niste puncte de ironie curata – vezi dialogul extraterestrilor, vezi sexul interrasial, vezi crevetele marcat cu X, vezi faptul ca se specifica treaba cu “not in U.S.” vezi forma de documentar/mockumentar si inca si mai cate.

Cat despre “ideea principala” – ce sa mai, e simplu si trist – Bah, suntem neste animale primitive. Cam asta e pe scurt (pe langa alte paralele subtile, referinte istorice si alte chestiuni).

Asadar – da, mie mi-a placut District 9.

Hai cu completarea, hai cu rosia stricata!

17 thoughts on “Districtu’ 9”

  1. Dar de scena aia cu extraterestrul gata de decolare care nu vrea sa plece si-i zice tipului “i’m not leaving without you sau i will come after you”, ce mai zici? a? ma lesi? daca nici aia nu e mama cliseului…

  2. mda. nici eu n-am trecut peste suma uriasa de clisee. de ce? pentru ca nu am avut unde.
    nu are scenariu, umorul e grobian – chiar daca e imbracat in hainute noi de Era iPod – si neinspirat – chiar daca scenele stupide s-au tras intentionat intr-un mod stupid. Personajele nu sunt trasate nici inspre kitch ca sa iasa parodice nici inspre teatru ca sa para alegorice. Parca nici n-ar fi asa. Nu-ti raman deloc. SF? Eu chiar sunt nostalgic dupa Good Old SF. Space Balls e Good Old Parody SF. Alien 2 the last real thing. Nevorbind de capodopere aici, doar de aplicari smechere pe film ale unor povesti interesante. but this? E un fel de Borat cu scenaristi fosti ingineri la constructii.
    But it’s cool. Si mie mi-au placut efectele si aerul de mockumentary.

  3. Aaah sttati asa sa-l vaza si ochiul meu, nu mai dati cu spoilere breee, aaah iar ramin in urma, la naiba cu munca si scrisul si pestii si pisicile!!!!

  4. Dar “Drag Me To Hell” cum vi s-a parut? E tot un fel de cult movie… Nu am ras niciodata asa de mult la un film “de groaza” :)) Am mers cu un amic care astepta sperieturi si momente tensionante; din pacate i-am stricat filmul cu rasetele mele. Daca asa este si asta, il iau :))

  5. Dar “Drag Me To Hell” cum vi s-a parut? E tot un fel de cult movie… Nu am ras niciodata asa de mult la un film “de groaza” :)) Am mers cu un amic care astepta sperieturi si momente tensionante; din pacate i-am stricat filmul cu rasetele mele. Daca asa este si asta, il iau :))

  6. man, this is simple. dupa ce am vazut filmul, pe mine m-a pus pe ganduri un pic, si mi-a parut bine ca mi-am facut timp sa il vad. asta nu e film cu extraterestrii, nici comedie, nici action flick, probabil de aia sunt multi dezamagiti. pentru ca s-au amagit singuri. filmul e un hibrid destul de reusit si e o metafora simpla, fara sa fie corny. mie mi-au placut momentele alea cliseu, they made me feel all warm and fuzzy inside. sau trista, dupa caz.

    nu e odiseea spatiala 2001, nu e mulholland drive, dar nici nu pozeaza in asa ceva.

  7. da de faza cu “i think i crapped my pants” si dupa aia sar aia cu “la multi ani” ce ziceti? io am avut o problema cu filmu asta, pe cand erau ei in actiunea eroica de recuperare a lichidului, am devenit atat de absorbit de actiune ca am uitat sa inghit si m-am inecat cu propria saliva si am inceput sa tusesc in sala, dupa care m-a apucat un ras de propria inconstienta…desi asta poate parea un indicator aiurea si trecand peste controversele ideologice, daca un film a reusit sa faca asa ceva din mine, inseamna ca e un film bun…

  8. @littlegreenlies sa zicem ca daca esti in cautarea un SF sadea, asta nu e cea mai buna idee 😀 deci ar putea functiona. Desi extraterestrii aia sunt ok facuti. (se uita la tine cu niste ochi… :))) – era un banc…)

    Sunt niste faze foarte naive, care nu prea se pupa cu ideea de SF=chestii foarte complicate, o parte din ele sunt faze de care zice Silvia mai jos.

  9. eu l-am luat ca pe un apel la incetarea luptelor rasiale, ca nu intamplator e plasat in Africa de Sud

  10. @bogdan Pai nah, asta e metafora, asta zic si eu. Si se pupa bine cu nationalitatea regizorului care a dus si la “locul faptei”. Dar cred metafora asta se incadreaza la randul ei intr-o tema mai ampla, si anume aia de care ziceam cu “bah, animale mai suntem” (vezi faza cu – all they really wanted was to know how to use their guns)

  11. @bogdan Pai nah, asta e metafora, asta zic si eu. Si se pupa bine cu nationalitatea regizorului care a dus si la “locul faptei”. Dar cred metafora asta se incadreaza la randul ei intr-o tema mai ampla, si anume aia de care ziceam cu “bah, animale mai suntem” (vezi faza cu – all they really wanted was to know how to use their guns)

Comments are closed.