Sânge peste tot! – Daybreakers, noul film cu vampiri din oraş

(material publicat în Zile şi Nopţi nr. 18 – ediţia de Bucureşti)

Pentru un film cu şi despre vampiri, Daybreakers – regizat de Michael şi Peter Spierig – porneşte promiţător de la o ipoteză inedită – vampirii nu sunt făpturi medievale din Transilvania (o ţară obscură, undeva în estul Europei), ci sunt consecinţa unui virus apărut cu vreo 10 ani înainte. Un apropo la isteriile porcine şi aviare, dacă ţii cont că în film totul porneşte de la un liliac bolnav.
            În momentul desfăşurării acţiunii ne aflăm în anul de graţie 2019, când oamenii nu prea mai există, majoritatea copleşitoare fiind formată din vampiri. Societatea este adaptată noilor nevoi, iar cafeaua nu e cu parfum de femeie, ci cu parfum de…hemoglobină. Apare Ethan Hawke în rolul vampirului bun, se constată că filmul este frumos vizual, după care încep hibele. N-o să intru în detalii, ca să nu îţi stric distracţia, însă trebuie să ştii că se face abuz de sânge şi că n-o să fii scutit de clişeele ecologiste întâlnite mai nou în orice film ,,cu pretenţii’’.
             Poate că te-ai întrebat de ce am menţionat la începutul poveştii ,,pentru un film cu şi despre vampiri’’. Ei bine, am făcut-o pentru că nici la capitolul originalitate ,,Daybreakers’’ nu stă grozav, preluând la greu elemente din Zombieland şi Matrix şi adaptându-le scenariului cu vampiri.
            Totuşi, dacă te ştii pasionat de colţi, noapte, lilieci şi usturoi, filmul în discuţie este de bifat. Imaginile sunt frumoase şi distribuţia atrăgătoare, ritmul e alert iar ideea de societate umană adaptată complet vieţii vampireşti este una foarte interesantă.

2 thoughts on “Sânge peste tot! – Daybreakers, noul film cu vampiri din oraş”

  1. Draga mea cred ca esti prea oficiala si not true cu un film de tot rahatul, si aici nu ma refer la ala din Turcia.
    E e pe departe cel mai prost film al anului si da, anul nu s-a terminat. Sange care tasneste din toate directiile in toate directiile, platoul de filmare ma duce cu gandul la tanar si nelinistit, aceleasi case, aceeasi oameni care guverneaza lumea … aceleasi unghiuride filmare!
    Pisici, era unu de cultiva oameni cum crestem noi rosiile in sera pentru suc de rosii si oamenii normali se terminau curand uuuu, am gasit inlocuitor de sange? Nu e la fel ca the real deal … dar e cu indulcitor si energizant …
    Si la sfarsit, sa sara sange muuult, toti vampirii se lecuiau de vampireala daca muscau un om care fusese vampir, adica ajung toti sa se manance intre ei si sa moara toti, da astia scapa. Film prost, regret banii, imi vine sa-l bat pe Ethan ca a jucat in prostia asta!

  2. mm… vezi tu, chestia asta e cu dus şi întors. Mie nu mi-a părut ATÂT de prost. Textul este făcut pentru Zile şi nopţi, pentru un public eterogen. Cunosc oameni cărora le-a placut. Oricum, nici cei cărora nu le-a plăcut parcă n-au fost atât de porniţi la adresa lui.

    Ideea ar fi să dai o idee despre firul acţiunii, plusuri şi minusuri, şi să laşi omu’să ia o decizie. Procedez aşa şi pentru că nu-s critic avizat, nici Gorzo nici altcineva, să iei parerea mea drept lege. Adicătelea ea există, însă încerc s-o temperez.

    Mie mi-a părut un film mediocru. Mi-a plăcut imaginea (nah, opinii-opinii) şi ipoteza. Apoi nu mi-a mai plăcut. Ideea cred că se desprinde şi din ce am scris mai sus. Aş fi fost mai vehementă în legătura cu asta dacă materialul ar fi fost pentru blog, unde am un public dupa felul şi asemănarea mea. Blogul a fost, însă, un mediu secundar în toată povestea (chestiune valabilă pentru toate textele publicate cu menţiunea că textele au fost publicate în numita revistă).

    Strict personal – au fost momente în care m-a prins. Filmul. Am văzut şi mai proaste 🙂

    Anyways, orice altă opinie e binevenită. 😛

Comments are closed.