25 septembrie

Ce se întâmplă pe 25 septembrie? Well…going once, pe 25 septembrie este ziua unei persoane foarte drage mie, care spre marea mea bucurie a acceptat să mute celebrarea fericitului eveniment în altă zi.

Going twice, pe 25 septembrie este ziua curăţeniei naţionale. Dacă vă uitaţi în bulina verde din dreapta, o să întelegeţi mai multe. Dacă o să daţi şi click pe ea, o să înţelegeţi încă şi mai multe. În prezentarea de mai jos e ideea proiectului.

Pe scurt, oamenii se adună şi se organizează ca să termine odată cu mizeria acumulată în Romania. Mizeria la propriu, că aia la figurat nu prea se poate elimina, cu siguranţă nu într-o singură zi. M-am tot gândit că eu şi proverbiala mea lene nu vor fi probabil prezente decât în spirit la această chestie, însă cumva m-a apucat ruşinea şi m-am mobilizat, mi-am dat seama că pot face şi asta şi nunta de pe 26 de la Piteşti, şi m-am înscris într-o echipă. Mai mult, l-am convins şi pe Vlad să se înscrie cu mine, deşi nu era tocmai entuziast la gândul de a intra până la gat în mizerii. Well.

Ce a urmat a fost să împărtăşesc lumii că o sa fac aceasta chestie, gândindu-mă că oricum ei probabil s-au înscris deja (eu fiind aia leneşă şi adormită). Wrong. Spre marea mea uimire, reacţia majoritara a fost ,,n-am timp”, ,,mai bine stau şi scriu”, ,,nu-mi place”, ,,oricum s-au strâns o grămadă”. Wtf?! Deja s-au strâns o grămadă?! Da, e adevarat, sunt vreo 24.000 de oameni la momentul tastării (şi nu vor fi mult mai mulţi, pentru că mâine se încheie sesiunea de înscriere). În Estonia s-au adunat peste 50.000 în ziua evenimentului. Dintr-un milion şi jumătate de locuitori. Iar şocul meu cel mai mare este că răspunsul indolent şi indiferent nu vine din partea scuipătorilor de seminţe de la scară şi a nesimţiţilor cu manelele din metrou şi tramvai. Nu, el vine din partea prietenilor mei, cei care vor să se care din ţara asta pentru că e de căcat şi e mizerie şi nimeni nu face nimic şi sunt doar vorbe şi hoti. Şi s-au săturat. Şi acuma aştia mai au şi pretenţia să strânga ei după alţii.

Sunt stupefiată.

,, Ar trebui să fie amenzi”. ,,Ar trebui să fie bani de la stat cu care să se facă curaţenie”.

Cam astea sunt alternativele acceptate de prietenii mei. Nu, ei nu vor curăţa după alţii tara în care trăiesc. Mai bine pleacă în altă parte, unde e deja curat şi lumea e civilizată. Din câte citesc, campania are mai multe componente, incluzând îmbunătăţirea sistemului de amenzi şi responsabilizarea populaţiei. Sigur că e greu. Măh, dar noi suntem chiar răi. Şi nu vrem, n-avem chef. Că avem pe cine să dăm vina, asta e cu atat mai bine (politicieni, manele, gropi, cocalari). Şi ăltia foarte răi dintre noi sunt atât de răi pentru că sunt cei mai răi dintre răi. Peste tot sunt şi uscături, însă în alte ţări răii sunt ăia răi dintre ăia buni. La noi, dacă cei ,,buni” sunt de fapt răi, ce dracu’ aşteptări să mai avem? Mai bine ne punem gluga pe ochi şi plecam şi ne facem buni doar cand ajungem acolo şi va trebui să ne ridicam la nivelul ălora ca să ne integrăm.

În fine. Fiecare are dreptul să facă ce doreşte cu propria persoană şi să aibă opinii, precum şi pretenţii şi aşteptări. Sigur, există posibilitatea mare ca nesimţiţii noştri compatrioţi să umple la loc cu PET-uri in no time. Există posibilitatea ca la ziua X din cei 24.000 înscrişi să nu apară niciun sfert.

Băh, dar nu pot să cred că asta e atitudinea oamenilor din jurul meu, ăştia jigniţi de ce se întâmplă în ţara asta.

Anyways, eu voi fi acolo. Cu alergiile şi lenea şi somnul şi toata misăndreala din mine. Într-un morman de gunoi, nu ştiu încă care dintre ele, şi o să încerc să fac ceva. Sper că n-o să ploua. Şi sper că mai există încă oameni care gândesc la fel.

13 thoughts on “25 septembrie”

  1. ehei, draga mosului, de cate ori n-am dat eu cu pumnii in pereti din fix acelasi motiv? la placinte inainte, la razboi inapoi. dar ia pune-i sa faca o petitie pe facebook, o sa te sufoci in oferte de voluntariat 🙂

  2. Penguina, cunosc bine sindromul.
    Cum zici, are doua issues;
    1. daca ‘bunii’ sint rai, cum sint raii?
    2. daca bunii sint rai, cine mai sint bunii si, mai ales, citzi?
    3. exista buni care nu merg, par egzample, ca nu le place cum se cheama; uite aici, cu copy/paste de la blogul madelinei:

    “Nu vii la Let’s do it, Romania?” ma-ntreaba verisoarele.
    “Nup”, zic eu. “Mergeam daca se numea “Romania, hai s-o facem!” (lată).
    Genul Noi nu ne vindem tzara. Numele e mai important decit ce se INTIMPLA. Halal filozofie.

    Singurul rezultat concret, la mine, e ca post factum nu ii iert si le amintesc de fiecare data si le dau peste nas. Si ei tac. Vorbim despre prieteni. Amici. Bunii rai.

    Vai si-amar!

  3. Da… e mult mai rău că are numele în engleză (din cauza nenorocitului de concept internaţional) decât că sunt gunoaie peste tot. Ăia din Estonia n-au avut o problemă că nu e în Estoneză. În fine.
    Şi eu mă lovesc de probleme as we speak – cum ar fi că n-am rezervat mormanul la timp şi ne-am trezit că de fapt nu se asigură transport, de fapt nici saci si mănuşi nu prea ar fi, aşa că degeaba vrem noi să mergem la Mizil (că la Bucureşti nu mai e mormane, s-a dat ca pâinea caldă) că nu avem cu ce. Până la urmă am găsit ceva decent la Snagov, nişte materiale de construcţii. Dar suntem 9 femei vajnice (şi un mascul dacă nu-mi dezertează), trebuie să le dovedim.
    Am intrat deja în discuţii de genul – totuşi de ce nu sunt saci, cum e cu fondurile europene, de ce nu ni se oferă suport să mergem la Mizil dacă avem disponibilitate să pierdem vremea până acolo etc. Însă MULT mai important este că se face ceva. Indiferent ce Smiley îmi apare după aia la TV cu gloria sau că se face mai puţin decât s-ar putea. Bre, măcar FACEM CEVA.

  4. Si eu am sa fiu acolo.. adica aici, in orasul meu :).
    Cu toate ca le-am trimis un nr de mailuri organizatorilor, am reusit sa ma inscriu ca voluntar acum multe luni, dar inca NU am fost contactata pt nimic concret! Mi-au cerut un nr de contact, l-am trimis acum vreo trei luni, si nimic.
    Trebuie sa recunosc ca sunt putin dezamagita de cei care coordoneaza lucrurile aici. 🙁
    Chiar si asa stand lucrurile, am sa incerc sambata sa-i gasesc pe cont propriu.

  5. “Bre, măcar FACEM CEVA”

    -cu cata siguranta dam tuturor peste nas, ODATA pe an, sau cand facem “ceva” din an in paste.

    Bifat si adjudeat, cetatean AR, a ridicat ceva saci de gunoi pe 2010, she did something.

    Acu poate sa doarma linistita, constiinta e foarte impacata 🙂 she even put it on the blog

  6. sahara – de ce lashi, draga, mizerii aici, in batatura? Mai da si dta o matura, ca uite, polueaza locul.

    marinaR – dar tu ridici aia CITZIVA saci de gunoi, O DATA (putzina concentrare pe limba romana ar fi salutara aici, este o data – de doua ori, ca sa stii in viitor) pe an?

Comments are closed.