Toți fiii mei

Cu Ene atârnând de gene și o zi foarte plină mâine, mă opresc două minute să zic câteva vorbe despre piesa Toți fiii mei, marca TNB.

Autorul piesei este Arthur Miller, regia Ion Caramitru, capete de afiș Victor Rebengiuc și Sanda Toma. Și dacă lucrurile s-ar fi oprit aici, viața ar fi fost mult mai frumoasă. Piesa ar fi putut fi mult, mult mai bună dacă cuplul de actori din rolurile principale generația tânără ar fi fost altul. Am văzut ceva actori tineri talentați în ultima vreme. Am văzut câțiva și în seara asta, în roluri mărunte. Dar cei doi care țin mai bine de jumătate de piesă în mână fac o treabă groaznică. Poate-s subiectivă, poate nu mă pricep. Poate, poate, dar mi s-au părut incalificabil de slabi.

La antipod, doamna Sanda Toma. Senzațională interpretare. M-a trecut prin toate registrele, de la antipatie la empatie, de la lacrimi la râs, merita tot respectul spectatorului mic din sală. De domnul Victor Rebengiuc nici nu mai spun nimic. Are un firesc pe scenă pe care-l știm cu toții, iar rolul său e unul (important) de susținere a partiturii feminine, mult mai complexe.

Dar vai, urma din nou un monolog marca Dragoș Stemate sau Costina Ciuciulică și începeam să mă uit la ceas. Păcat, mare păcat. El mi-a părut o alegere total neinspirată pentru rolul cheie în care se afla, iar ea îmi bătea cuie-n cap cu fiecare replică. Și au fost multe, foarte multe. Tatăl Joe Keller tuna, tatăl strălucea sau se bălăcea în lașitate iar fiul mieuna de două ori și distrugea tot dialogul de-ți venea să-ți dai o palmă.

Și mai venea iar apoi un moment Rebengiuc și Toma și ziceam – da, domnule, uite, bine că am venit la teatru. Spre final a intrat și Ioan Andrei Ionescu în rolul George și îmi venea să mă ridic să-i strig să preia el rolul Chris și să salveze seara. Gavril Pătru are vreo 2-3 apariții episodice, în care însă dă clasă din avion miorlaiturilor continue ale revelațiilor din rolurile principale. Strălucește ca aurul în noroi între Ciuciulică și Stemate.

Și după aia, când îți mai reveneai puțin, mai strângea puțin Dragoș Stemate din fălci și pumnișori și începeam să ma uit în jur la pereții jerpeliți ai Naționalului și la atmosfera zgribulită și dezolantă…

Of. Nici nu știu ce să zic – dacă să vă duceți sau nu. Mai bine nu. Mai bine căutați alte spectacole cu Sanda Toma și Victor Rebengiuc si mergeți la ele. Sau vorbiți cu Caramitru, să schimbe numele 3 și 4 de pe afiș, că sunt ca nuca-n perete. Niște roluri atât de generoase și de ample merită oameni care să le umple cu viață, nu cu prefăcătorie.

Am avut așteptări enorme de la piesa asta, poate și din cauza cronicilor sforăitoare poleite cu aur. Și dacă mă aude cineva, salvați piesa asta și puneți în distribuție oameni care pot să joace. Există actori tineri talentați. Mulți. Îi vede cine trebuie?

9 thoughts on “Toți fiii mei”

  1. uofffff,

    deci nu sunt singura care a avut fix aceeasi parere. slab. foarte slab jocul lui stemate si din nefericire are un rol mare. atat de artificial incat pe mine piesa m-a plictisit din clipa in care n-am mai putut tresari nici macar la replicile fenomenale semnate sanda toma sau rebengiuc 🙁

    recomand cu drag insa “Egoistul” 😉

  2. Dap, ca bine zici! Am fost si eu la piesa asta si am plecat dezamagita rau! pe cei doi mari si frumosi i-au stricat cei doi mici 🙂

  3. Am fost si eu la piesa asta si nu va suparati dar cum puteti sa spuneti ca au jucat prost?In primul rand este foarte greu sa alegi un actor si sa-l pui exact in rolul care i se potriveste si oricum el va incerca sa-si modeleze personajul!Sunt niste actori relativ tineri care nu au ajuns la apogeu mai au de invatat iar eu nu cred ca in piese mari,pentru ca eu cred ca este o piesa mare din toate punctele de vedere ajung sa aiba rolurile astea prin alte mijloace decat cele morale nu crezi?In fine conteaza si cum arati pe scena adica trebuie sa induci si o anumita stare unui om cant te vede pe scena si se cunaoste un om care apartine teatrului dupa cum arata si cred ca cei doi au avut acest lucru din plin si de asemenea mi-a placut si jocul lor!Bravo lor bafta in continuare!:D

  4. pai pot sa spun ca au jucat prost fix din perspectiva spectatorului profan, din sala. Nu stiu unde va fi apogeul lor sau ce pot face din alte piese sau nu. Pot doar sa spun ca eu, ca spectator al acestei piese, nu i-am apreciat. Am dreptul la o opinie, am si formulat-o, si asta-i tot 🙂
    Apoi cum au ajuns in posesia rolului habar n-am. Nici n-am spus ca ar fi ajuns prin alte mijloace decat morale…

  5. Da n-am atacat poate a sunat asa:))dar pur si simplu mie mi s-a parut ca pentru niste actori destul de tineri nu s-au descurcat asa rau iar cand joci in contrast cu Victor Rebengiuc si Sanda Toma este mai greu sa te aifrmi oricum iti respect parerea!:D

  6. Stimata Duduie Penguin de Desert,
    Din pacate, piesa asta nu poate fi salvata de ea insasi. Este salvata de actori ca V. Rebengiuc si Dragos Stemate. si de regia lui Caramitru, ok. dar daca tot va declarati o mare admiratoare a firescului pe scena… cum de nu remarcati naturaletea si talentul de mari actori( inca tineri) ale lui Stemate si Ciuciulica si cum de amestecati asa intr-o mega-varza totul? de fapt, intrebarile sunt retorice si nici nu au sens – nu aveti competentza unei analize calificate a unui spectacol de teatru. nu sunteti cronicar. nici dramaturg. nici actor si nici regizor. sunteti un simplu spectator (care vine la teatru cascand sau careia ii suna mobilul in plin spectacol si care eventual raspunde, caci o barfa nu poate fi ratata)cu drept la opinie.Opinie de doi lei ,prin cafenele ,cu pitipoance si excitati…………… Ca simplu spectator va spun ca n-am vazut diferenta intre jocul marilor actori mai ‘vechi’ si jocul celor doi actori mai’noi’…Sunt mandra ca generatia de aur are asa urmasi…
    ce pacat ca pe netu’ asta regurgiteaza toti impostorii si dau cu pareri in populatie…! iertati-ma, dar cine v-a dat dreptul sa emiteti enunturi care descalifica munca unor actori? credeti ca daca ei se expun pe scena, in fata noastra, a publicului, asta ne legitimeaza sa-i taram in mocirla propriilor noastre angoase si frustrari?… nu, prea-inflacarata doamna, NU!… de RESPECT ati auzit?!… ma indoiesc.
    nu v-au placut unii actori? prea bine. spuneti asta : mie nu mi-au placut. e perfect, e gustul dvs., e corect. dar opriti-va din a emite texte care sunt sub demnitatea unui spectator decent.
    sau… nu va opriti, ca poate asa va defulati dvs… (cu pastile ati incercat?!)…

    PS – stiti, exista o categorie de demoazele, semi-ratate, semi-emancipate si semi-docte, care se erijeaza in cunoscatori intr-ale artelor si baga secretii vaginale la greu in calimara in care-si inmoaie pana otravita de ciuda si ignorantza. matale desigur, nu faceti parte din aceasta categorie, caci e clar ca aveti lecturi solide la activ (gen “Trei Ursuletzi” , “Cutzu’ schiop”si literatura gen Coelho), precum si o vasta cultura de internet. dar taman d’aia, vrui sa v-atrag atentia ca riscati sa semanati cu cele din acesta tagma dubioasa (si vesnic in crestere demografica), si riscati sa fiti asociata acelei sub-specii de fofoloance literare, jalnice si cocosate de propriile ofuri si crampe ridicole. in scopul evitarii unei atari confuzii (fatale) va rog , primiti un sfat : incercati sa ganditi cu capu’ din dotare inainte de a lasa fluxul umoral sa va intunece neuronul. vorba vine, asa se zice…
    aaa, nu, nu trebuie sa-mi multumiti pt. sfat – oricand, cu placere. daca pot sa ajut o tanara sperantza, cu maxima bucurie o fac! Oricum,va rog,continuati sa aberati prin cafenele si baruri la o mica barfa vaginalo-artistica ,ca ‘da bine’.Succesuri!!!

  7. Stimabila, sunteti chiar dumneavoastra?! :)))))) Discursul seamana, nu pot sa zic ca nu…

    Daca citeati un pic si nu va aruncati in ajutorul protejatilor dumneavoastra ati fi vazut ca si eu ma bucur ca exista actori buni in generatia tanara. Multicei, as zice… Nu si astia doi, cel putin nu in rolurile astea. Nu-s doar opiniile mele, ci ale tuturor celor care nu fac parte din publicul lobotomizat, obisnuit sa aplaude tot ce i se pune pe tava. Daca n-ati facut mari diferente intre Sanda Toma si Costina Ciuciulica cred ca aveti ceva probleme de perceptie… Valabil si pentru celalalt ,,cuplu”, cel masculin.

    In alta ordine de idei, parerea mea ramane parerea mea. Exprimata pe un blog, nu pe un spatiu pe care dati bani, stimabila. Jocul exista pentru spectatori, pentru oameni care vin la teatru sa simta ceva, iar daca spectatorii nu sunt multumiti, niciun critic din lume nu mai salveaza situatia.
    Poate m-am exprimat brutal. Poate puteam spune lucrurile astea mai fin. Am scris insa articolul la cald, cand inca incercam sa scap de valul de plictiseala cauzat de cei doi actori pe care-i tot dezbatem aici. Dar adevarul este ca piesa are toate premizele sa fie una buna, si totusi este doar abia aproape calduta.
    Adevarul este ca piesa asta are un scenariu bun si niste capete de afis remarcabile si putea fi buna. Dar nu e. Din motivele enumerate (dezlanat sau nu) in postul de mai sus.
    Da, e opinia mea.
    Pentru alte opinii va recomand alte pajisti.
    Multumesc.

  8. Corect draga Andrada, nu e nevoie sa fii critic ca sa-ti spui opinia, caci pana la urma parerea simplului spectator este mai importanta decat a oricarui critic. Si-n plus am auzit pe la radio de zeci de ori despre criticii de teatru din ro ca numai corecti nu sunt.

Comments are closed.